KUD Kardeslik Strumica


КУД Кардешлик Фолклорни постигања

КУД Кардешлик има примено многубројни награди преку фолклорните игри и е препознатлива по аклимирањето на турската танцувачка група воМакедонија. Освен организирањето на едногодишниот фестивал Курбам Бајрам во Струмица, редовно се натпреварува во фолклорни игри на фестивалите во Турција.

Последните патувања беа до: Акчабат во 2003; Силевке во 2004: Ешми и Тосија во 2005; Тосија во 2006; и Баликешир/Тосија во 2008. Во Македонија само во 2008, КУД Кардешлик партиципираше и го освои првото место на Летниот фестивал во Чаликла заедно со дваесет и еден натпреварувач од Бугарија, Азербиџан, Турција, Грција, Косово, Босна, и Македонија.

Иста Така, освоија прво место во Радовиш-Јуни 2008 мегу шест натпреварувачки организации во прославување на сунет фестивал. Во Мај, во Велес, Кардешлик го препозна Ататурк—основач на модерниот ден во Турција—со играње со седум други организации. Во жупа-Македонија во Јануари 2008 беше прославен Бајрам со други десет организации.

Advertisements


%d bloggers like this: